|
Maurice Desimpelaere na zijn overwinning in de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem (1947). Maurice Desimpelare was in de jaren veertig van de vorige eeuw een van de meest succesrijke wielrenners van zijn generatie. In 1944 won hij de kasseienkoers Parijs-Roubaix, in 1945 schreef hij de Omloop van België op zijn naam en 2 jaar daarna reed hij als eerste over de finish van de Vlaamse openingsklassieker Gent-Wevelgem. Deze gevierde kampioen, was de telg van een familie met diepe Tuimelaarse roots. Linda Malfait: "De familie Desimpelaere woonde ooit in een (intussen afgebroken) huis aan de Oude Heirweg 34. Henri Desimpelaere (°3 november 1856, Moorslede) was een vlaszwingelaar. Zijn vrouw Octavie Haspeslag (°1 december 1853, Moorslede) was de zus van Mathilde Haspeslag, die samen met haar man Karel Samyn toendertijd de herberg 'Den Tuimelare' uitbaatte". "Vroeger op den Tuimelaere, Groeid’een coureur Desimpelaere". Hulde aan Jules, vader van Maurice (Foto: L. Malfait). L. Malfait: "Henri Desimpelaere en Octavie kregen één kind, Jules (Een tweede kind overleed samen met Octavie bij de bevalling, toen Jules 3 jaar was). Jules Desimpelaere werd fietsenmaker en wielrenner. Hij nam deel aan de toenmalige straatkoersen, net zoals de 'eerste flandrien' Cyriel Vanhauwaert, die werd geboren in onze wijk in 1883. Jules huwde met Florine Schouteeten en ze kregen samen zeven kinderen (drie meisjes en vier jongens) : Georgette, Marie-José, Georges, Frans, Maurice, Gabriël en Jenny. Naar het voorbeeld van hun vader namen de vier jongens deel aan wielerkoersen. Eén van hen beschikte over voldoende doorzettingsvermogen én talent om een blitzcarrière als profcoureur op te bouwen, en dat was Maurice. Maurice Desimpelaere op dag van zijn Plechtige Communie (Foto: L. Malfait). L. Malfait: "Maurice Desimpelaere werd geboren op de Slypshoek in Ledegem op 28 mei 1920. Hij was een grote, knappe en aangename man met een licht spraakgebrek. Net zoals de overige familieleden kreeg hij de bijnaam 'van Drieskes' of eenvoudiger 'Drieske', naar de voornaam van zijn betovergrootvader, Bernardus Andries geheten, kortweg Andries genoemd. Na zijn schooltijd in Slypskapelle was Maurice eerst een paar jaar wever. Maurice werd eigenlijk wielrenner om een plezier te doen aan zijn vader Jules. En deze was meteen ook zijn grootste fan.
Een eerste grote overwinning
Maurice Desimpelaere (Foto: W. Dingemanse). L. Malfait: "Zijn allereerste koers reed Maurice Desimpelaere als beginneling op de wijk de Tuimelare. Later veroverde hij bij de juniores nog tal van trofeeën. Bij het uitbreken van Wereldoorlog II (1940-1945), tijdens de Leieslag, sneuvelde zijn broer Frans als soldaat in Gullegem op 25 mei 1940. Maurice werd in 1942 beroepsrenner, maar werd door de bezetter een jaar lang verplicht terwerkgesteld in Duitsland. Hij was profrenner van 1942 tot 1950. Dat was voor hem, ook financiëel gezien, wel een best moeilijke periode en toch beleefde hij toen zijn gloriejaren".
De ereronde van Maurice Desimpelaere in de velodroom van Roubaix. Maurice Desimpelaere werd tot ver over onze landsgrenzen beroemd toen hij op 9 april 1944 de wielerklassieker Parijs-Roubaix won. In de sprint versloeg hij zijn Italiaaanse ploegmaat, ex-winnaar en topfavoriet Jules Rossi én de Fransman Louis Thiérard.
M. Desimpelaere na zijn overwinning in Parijs-Roubaix, trots naast zijn beste wielermaatje Lucien Vlaemynck.
Een uitgelaten mensenmassa tijdens de huldiging van Maurice Desimpelare. Na deze eerste klassieke zege werd Maurice gehuldigd in Ledegem met een ontvangst op het gemeentehuis en met een stoet, die een grote massa mensen op de been bracht, o.m. zijn vader Jules.
Het verdere verloop van een succesvolle wielerloopbaan
Trouwportret van Maurice Desimpelaere en Lutgarde Vanhee (Foto: Linda Malfait).
Huwelijksfeest in het ouderlijk huis van Lutgarde in Moorsele. Tweede van links: Marie Samyn uit de herberg 'de Tuimelare', doopmeter van de bruidegom. (Foto: Linda Malfait). Linda Malfait: "Op 6 juni 1946 trouwde Maurice Desimpelaere met Lutgarde Vanhee (°Moorsele, 1923). Datzelfde huwelijksjaar was voor Maurice tevens een boerenjaar op sportief vlak. Hij zegevierde op 7 april in Dwars door België. Toen (en tot in 1965) was dat een koers die nog in twee etappes werd gereden."
Maurice Desimpelaere na zijn zege in Dwars door België in 1946 (Foto: KOERS. Museum van de Wielersport). "Maurice won de 2de rit en was de eerste in het eindklassement. Sinds 1999 heet deze wielerwedstrijd Dwars door Vlaanderen, met start en finish in Waregem. Op 26 mei van datzelfde jaar 1946 slaagde Desimpelaere er net niet in om de Vlaamse openingsklassieker Gent-Wevelgem te winnen. In fel regenweer werd hij in de eindsprint geklopt door zijn ploegmaat Ernest Sterckx. Maar dat verlies maakte hij goed door het winnen van de 1ste editie van Brussel-Moorslede, op de plaatselijke velodroom "Stadion Sint-Acharius" in de Stationstraat".
Na een felbevochten spurt rijdt Maurice in 1947 als eerste over de streep in Gent-Wevegem. In 1947 won Maurice Desimpelaere voor de tweede maal op rij Brussel-Moorslede. En op 30 maart van datzelfde jaar zette hij een volgende topprestatie neer, namelijk een overwinning in Gent-Wevelgem. Bij de aankomst op het vliegveld van Wevelgem was hij de snelste in een sprint met drie, voor Jules Beyens en Lucien Vlaemynck. Wat het jaar eerder niet was gelukt, lukte nu dus wel! Datzelfde jaar voegde hij nog 2 overwinningen toe aan zijn rijkgevulde erelijst: Parijs - Montceau-les-Mines en De Drie Zustersteden (Antwerpen-Gent-Brugge). In 1948 won Maurice de Omloop van West-Vlaanderen en in 1949 was hij eindwinnaar van de rittenwedstrijd Parijs - Saint-Etienne.
Maurice Desimpelaere tijdens een beklimming in Parijs - Saint-Etienne, de laatste grote koers die hij won. Zoals altijd aankondigd stopte Maurice met koersen toen hij in 1950 de leeftijd van 30 jaar bereikte. Bijna zijn hele rijke wielerloopbaan reed hij voor het bekende Franse fietsmerk Alcyon, net zoals zijn beroemde voorganger en eerste flandrien Cyriel Vanhauwaert dat eerder ook had gedaan in het begin van de vorige eeuw. Desimpelaere behoorde evenwel tot een nieuwere generatie van flandriens zoals Briek Schotte, Albert Sercu, Marcel Kint, Germain Derycke, Gaston Rebry, e.a. L. Malfait: "Maurice Desimpelaere won tijdens zijn profcarrière van 8 jaren maar liefst 40 wielerwedstrijden! Maar daar werd hij niet rijk van, zoals dat wél het geval is bij tal van hedendaagse toprenners. Samen met zijn vrouw Lutgarde kon hij vanaf eind 1964 de herberg ‘Den Blauwvoet’ uitbaten in Moorslede. Dit cafe op een hoek van de marktplaats was een echte trekpleister voor vele supporters en sportliefhebers in de streek. Daar gingen ook geregeld vergaderingen door van de plaatselijke Veloclub Vanhauwaert-Messelis en van het sportcomité van Moorslede. Na drie jaar verhuisden Maurice en Lutgarde echter naar Wevelgem, waar ze een veel ruimere herberg - met biljart-en feestzaal - 'café Alfa’ openhielden in de Kortrijkstraat, schuin tegenover de parochiekerk".
Voorstelling van een nieuw type jukebox met M. Desimpelare (midden) en links - JAWEL! - de Franse zanger Charles Aznavour! L. Malfait: "Maurice en Lutgarde werkten zich daar op tot welstellende vertegenwoordigers en verhuurders van herbergspelen (flipperkasten en biljarttafels) en jukeboxen. In de Wevelgemse Kweekstraat hadden ze een huis met atelier waar 26 mensen werden tewerkgesteld. Met zo’n druk zakenleven heb je natuurlijk ook wat ontspanning nodig. In tegenstelling met wat je zou verwachten fietste Maurice niet meer, maar werd hij een fervent zeiler, een uitstekende wedstrijdzeiler zelfs, want hij werd zelfs twee keer Belgisch kampioen in zijn discipline! De wielersport volgde Maurice enkel op afstand, op TV en in de krant. Slechts sporadisch ging hij nog naar een wielerwedstrijd kijken, zoals de koers Gent-Wevelgem die hij ooit zélf won, en waarvan de eindmeet vlak bij de deur lag".
Lutgarde Vanhee, weduwe van M. Desimpelaere, omringd door haar kinderen (v.l.n.r.) Clem, Lori en Jan in 2014.(Foto: Arnold Seynnave) Linda Malfait: "Het koppel had vier kinderen (Eddy+, Lori, Clem en Jan), waaronder dus drie zonen, maar géén van hen werd wielrenner. Op latere leeftijd gingen Maurice en Lutgarde altijd zes maanden per jaar overwinteren op de Canarische Eilanden. Nog regelmatig kwam Maurice zijn doopmeter Marietje (Marie Samyn) van de vroegere herberg 'De Tuimelare' opzoeken, tot haar dood in 1978. Iedere keer weer bleek dat hij die eenvoudige en aangename man gebleven was. Kenmerkend voor hem was dat hij soms wat afwezig was, waarna hij een notaboekje te voorschijn haalde en vlug een en ander noteerde." De gerestaureerde fiets van Maurice, met de kasseitrofee van Paris-Roubaix 1944 (Foto: Linda Malfait) Maurice Desimpelaere overleed in zijn vijfentachtigste levensjaar, op zondag 30 januari 2005 in Wevelgem. In 2014 werd hij postuum gehuldigd door "Les amis de Paris-Roubaix" in Wevelgem. Toen was het 70 jaar geleden dat hij Parijs-Roubaix won. Zijn weduwe Lutgarde kreeg de trofee van deze fameuze kasseienkoers overhandigd. Na de huldiging werd nog een bloemenkrans neergelegd op het graf van Maurice. Op 9 augustus 2023 vierde "Lutje" Van Hee haar honderdste verjaardag in het zorgcentrum "Het Gulle Heem" in Gullegem.
|